Tíz dolog, amin meg fogsz lepődni Franciaországban

2017-09-27

Franciaországban élők ezeken a dolgokon lepődtek meg leginkább, amikor kiköltöztek.

1. A franciák sokat dohányoznak.

Franciaország az EU negyedik legtöbbet füstölő országa, ennek megfelelően tényleg sok embert láthatsz cigarettával a kezében. Az egészségügyi kampányok azért elérték a franciákat is és már nem meglepő látvány az elektromos cigaretta.

2. Az emberek kedvesek.

A rengeteg, franciákról a köztudatban forgó sztereotípia ellenére ki lehet jelenteni, hogy náluk sincs több beképzelt vagy bunkó ember, mint más országokban. Főleg, ha franciául beszélsz hozzájuk – attól teljesen elájulnak!

3. A franciák elképesztően udvariasak.

Épp ezért, ha valakit megszólítasz, mindig kezdd egy ’bonjour’-ral vagy egy ’bonsoir’-ral a mondandódat, és ne hiányozzon a ’Monsieur’ vagy a ’Madame’ sem! A tegezés náluk nem divat rögtön megszólításkor. Bár a nagyvárosi emberek a megszokott módon figyelmetlenek a másikkal (itt is van, hogy rálépnek a lábadra vagy beléd könyökölnek a metrón), minden ilyen alkalommal elhangzik a ’pardon’ vagy az ’excusez-moi’, szóval meg kell, hogy bocsáss nekik.

Tíz dolog, amin meg fogsz lepődni Franciaországban

4. Más az életritmus.

Ez főleg a boltok nyitva tartásán látszik. Helytől is függ, de jó, ha erről gyorsan tájékozódsz, amikor megérkezel, különben nagyon éhes maradsz estére, vagy be kell térned egy éjjel-nappaliba, ahonnan legatyásodva fogsz kijönni. A banki nyitva tartás általában 10-17 óra közötti, a frekventált helyeken előfordul szombat délelőtti nyitva tartás is, de a hétfő szünnap.

5. Van lehetőség a gasztrokalandozásra.

Extrém figuráknak ott a lóhús, a békacomb és a csiga, de aki szelídebb gasztrovizekre evezne, az is rengeteg finomságot talál a hagyományos francia ételek palettáján. A franciák igazi nagyágyúk az édességek és a sajtok terén: nagyjából 250 féle sajtot készítenek az országban!

6. Franciaország nem egyenlő Párizzsal.

Mindenki ábrándozott már arról, milyen jó lenne eljutni Párizsba. A francia főváros valóban rendkívüli, ám nem szabad elfeledkezni az ország többi részéről sem. Franciaországot megéri meglátogatni minden egyes szegletben, mert csodálatos helyeket fedezhetsz fel!

7. A franciák sajtot esznek ebéd után.

Sokaknál ez a desszert szerepét tölti be, de olyan is van, aki a sajt után még keres valami édesebbet is.

8. ’Apéro’. Az ’apéro’ a francia kultúra része.

Az ’aperitif’ szó becézett verziója és arra utal, amikor a fiatalok buli előtt összegyűlnek valamelyik barát lakásán és ott eszegetnek, iszogatnak, bemelegítenek a bulira. Családos változata az, amikor az ’apéro’ a vacsora előtti még több ételt jelenti, így tulajdonképpen egyetlen hatalmas evésbe torkollik az este.

9. A franciák sem borszakértők.

Bár szeretik a bort, ne hidd, hogy a franciák mindegyike okleveles borász! A legtöbben a régiójuk borát isszák és azt ismerik behatóan, úgyhogy nem kell túlstresszelni a borválasztást, ha vendégségbe mész.

10. A franciák szeretnek – és tudnak is – sztrájkolni.

Az országban egymást érik a kisebb-nagyobb sztrájkok és szó nélkül előfordulhat, hogy az egyetem egy hónapig zárva tart, mint ahogy volt is erre már példa.

Végül itt egy jópofa videó a franciákról bennünk élő klisékről és sztereotípiákról:

Válassz francia nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Sárkány Enikő
3 000 Ft

Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, business, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára. Sikeres, felkészítés közép és emelt szintű érettségire, különböző nyelvvizsgákra egyéni igények figyelembe vételével, kiegészítő anyagok biztosításával. Vállalom továbbá külföldiek számára magyar, mint idegen nyelv oktatását, kezdőtől a felsőfokig céges tanfolyamokat, fordítást és tolmácsolást Ezen kívül állásinterjúra is felkészítek jelentkezőket és segítek elkészíteni az önéletrajzot az említett nyelveken.    

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2
Andrea Hulyák
3 400 Ft

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
HORVÁTH MÁRIA MARGIT
2 000 Ft

Francia nyelv oktatása, nagy tapasztalattal, hatékony módszerrel. Vizsgafelkészítés, általános és szakmai is, vendéglátás, gasztronómia, idegenforgalom tárgyban.  Orosz nyelv oktatása alap-, és középfokon. Minden korosztálynak. Gyermekek

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Fördős Nóra
3 500 Ft

9 éve Monacóban élő, diplomás francia tanár vagyok, 15 éves beszéd központú oktatási és online oktatási tapasztalattal várom a francia nyelv szerelmeseinek jelentkezését! 

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2
Teuchter Ernőné
2 500 Ft

Francia nyelvtanitás Biatorbágyon és skype-on.gyermekeknek játékos korrepetálás,Diákoknak,és felnötteknek célzott nyelvvizsgára felkészités egyedi,módszerrel,eredeti anyanyelvi anyagokkal,nyelvtani tesztekkel és hanganyagokkal.Egyénhez igazodó ütemben.Interwiew-ra felkészités,60 kérdés 60 válasz,egyedileg kidolgozott "HR"-es anyagokkal..Sok éves anyamyelvi országokban szerzett tapasztalattal/Franciaország,Belgium,Észak-Afrika/ várom kedves tanitványaimat.

Beszéd központú

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Fördős Nóra
3 500 Ft

9 éve Monacóban élő, diplomás francia tanár vagyok, 15 éves beszéd központú oktatási és online oktatási tapasztalattal várom a francia nyelv szerelmeseinek jelentkezését! 

Francia tanulás blog

Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

Magázás franciául

2019-04-05

A francia nyelvben az udvariasságot és a magázást úgy lehet kifejezni, ha nem azt mondjuk valakinek, hogy tu (azaz te), hanem azt, hogy vous ( azaz Ön).

Húsvét Franciaországban

2019-03-15

Igen nagy ünnep a franciáknál a Húsvét. Sok hagyomány hasonlít a hazánkra is jellemző szokásokra, de azért vannak eltérőek is.