Tíz dolog, amin meg fogsz lepődni Franciaországban

2017-09-27

Franciaországban élők ezeken a dolgokon lepődtek meg leginkább, amikor kiköltöztek.

1. A franciák sokat dohányoznak.

Franciaország az EU negyedik legtöbbet füstölő országa, ennek megfelelően tényleg sok embert láthatsz cigarettával a kezében. Az egészségügyi kampányok azért elérték a franciákat is és már nem meglepő látvány az elektromos cigaretta.

2. Az emberek kedvesek.

A rengeteg, franciákról a köztudatban forgó sztereotípia ellenére ki lehet jelenteni, hogy náluk sincs több beképzelt vagy bunkó ember, mint más országokban. Főleg, ha franciául beszélsz hozzájuk – attól teljesen elájulnak!

3. A franciák elképesztően udvariasak.

Épp ezért, ha valakit megszólítasz, mindig kezdd egy ’bonjour’-ral vagy egy ’bonsoir’-ral a mondandódat, és ne hiányozzon a ’Monsieur’ vagy a ’Madame’ sem! A tegezés náluk nem divat rögtön megszólításkor. Bár a nagyvárosi emberek a megszokott módon figyelmetlenek a másikkal (itt is van, hogy rálépnek a lábadra vagy beléd könyökölnek a metrón), minden ilyen alkalommal elhangzik a ’pardon’ vagy az ’excusez-moi’, szóval meg kell, hogy bocsáss nekik.

Tíz dolog, amin meg fogsz lepődni Franciaországban

4. Más az életritmus.

Ez főleg a boltok nyitva tartásán látszik. Helytől is függ, de jó, ha erről gyorsan tájékozódsz, amikor megérkezel, különben nagyon éhes maradsz estére, vagy be kell térned egy éjjel-nappaliba, ahonnan legatyásodva fogsz kijönni. A banki nyitva tartás általában 10-17 óra közötti, a frekventált helyeken előfordul szombat délelőtti nyitva tartás is, de a hétfő szünnap.

5. Van lehetőség a gasztrokalandozásra.

Extrém figuráknak ott a lóhús, a békacomb és a csiga, de aki szelídebb gasztrovizekre evezne, az is rengeteg finomságot talál a hagyományos francia ételek palettáján. A franciák igazi nagyágyúk az édességek és a sajtok terén: nagyjából 250 féle sajtot készítenek az országban!

6. Franciaország nem egyenlő Párizzsal.

Mindenki ábrándozott már arról, milyen jó lenne eljutni Párizsba. A francia főváros valóban rendkívüli, ám nem szabad elfeledkezni az ország többi részéről sem. Franciaországot megéri meglátogatni minden egyes szegletben, mert csodálatos helyeket fedezhetsz fel!

7. A franciák sajtot esznek ebéd után.

Sokaknál ez a desszert szerepét tölti be, de olyan is van, aki a sajt után még keres valami édesebbet is.

8. ’Apéro’. Az ’apéro’ a francia kultúra része.

Az ’aperitif’ szó becézett verziója és arra utal, amikor a fiatalok buli előtt összegyűlnek valamelyik barát lakásán és ott eszegetnek, iszogatnak, bemelegítenek a bulira. Családos változata az, amikor az ’apéro’ a vacsora előtti még több ételt jelenti, így tulajdonképpen egyetlen hatalmas evésbe torkollik az este.

9. A franciák sem borszakértők.

Bár szeretik a bort, ne hidd, hogy a franciák mindegyike okleveles borász! A legtöbben a régiójuk borát isszák és azt ismerik behatóan, úgyhogy nem kell túlstresszelni a borválasztást, ha vendégségbe mész.

10. A franciák szeretnek – és tudnak is – sztrájkolni.

Az országban egymást érik a kisebb-nagyobb sztrájkok és szó nélkül előfordulhat, hogy az egyetem egy hónapig zárva tart, mint ahogy volt is erre már példa.

Végül itt egy jópofa videó a franciákról bennünk élő klisékről és sztereotípiákról:

Válassz francia nyelvtanárt magadnak!

A szolgáltatás bizonytalan ideig szünetel!

Francia tanulás blog

Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

Magázás franciául

2019-04-05

A francia nyelvben az udvariasságot és a magázást úgy lehet kifejezni, ha nem azt mondjuk valakinek, hogy tu (azaz te), hanem azt, hogy vous ( azaz Ön).

Húsvét Franciaországban

2019-03-15

Igen nagy ünnep a franciáknál a Húsvét. Sok hagyomány hasonlít a hazánkra is jellemző szokásokra, de azért vannak eltérőek is.