Hány üdvözlő puszit adnak a franciák?

2017-09-27

A franciák gyakran kísérik puszival az üdvözlést. Ez nálunk is elterjedt szokás, amikor ismerőseinket üdvözöljük vagy elköszönünk tőlük, illetve a fiatalok között akkor is, amikor valakit bemutatnak nekik. Franciaországban persze ebből is művészetet csinálnak, hiszen minden régióban más a pusziadás szokása.

Minden tartományban más és más a puszi „mennyisége”, még egy-egy régión belül is lehetnek eltérések. Ez aztán azt eredményezi, hogy sokszor maguk a franciák is összezavarodnak az üdvözlő puszik témájában.

Nagylelkűek a párizsiak és az északi tartományokban élők, ahol négy puszi dukál, kettő mindkét orcára. Elterjedtebb azonban a két puszi, sőt, délen a három puszis verzió is megjelent. Kész káosz! Ez a térkép segít kicsit kiigazodni a pusziadás francia szokásain:

Hány üdvözlő puszit adnak a franciák?

Mindez a kaotikus helyzet néha kínos szituációkhoz is vezet. Amikor például egy déli, aki három puszit szokott adni, találkozik egy észak-franciával, aki négyet, nos, ilyenkor egy puszi a levegőben csattan. Függ továbbá a társadalmi osztálytól és az életkortól is az, ki mennyit osztogat belőle.

Amikor két francia megismerkedik, a nők puszival köszöntik egymást, a férfiak inkább kézfogással. Amikor viszont már közelebbi ismerősök, nem idegen a két férfi között sem a puszival üdvözlés. Ez természetesen emberfüggő is; az idősebbek például inkább maradnak a kézfogásnál. Azt is figyelembe kell venni, kik a szituáció szereplői: a ranglétrán magasabb helyet elfoglaló személyt (pl. főnököt) nem illik puszival üdvözölni, de ez talán nem szorul magyarázatra.

Bár a puszival nem spórolnak a franciák, az öleléssel annál inkább: sose ölelj meg egy franciát üdvözlésképpen, hacsak nem egy nagyon közeli barátod vagy családtagod.


Nézzünk most egy kis, puszival kapcsolatos szójegyzéket!

Un bise. – Gyors üdvözlő puszi
Un bisou. – Kedves puszi barátok és családtagok között. Informális szó erre az ’un bécot’.
Un baiser. – Csók, a szerelmeseké.
Faire la bise. – Üdvözlő puszit adni.
S’embrasser. – Ez is jelent csókolózást, de magában a szóban a „kar” szó is szerepel (bras), ezért az ölelkezés az elsődleges jelentése.
French kiss. – Az angolok találták ki ezt a kifejezést a nyelves csókra, amit a franciák úgy hívnak: ’un patin’ vagy ’une pelle’.

Végezetül egy jótanács: sose használd a ’baiser’ igét ’csókolózni’ szóként, mert könnyen zavarba jöhetsz. Manapság a hétköznapi nyelvben ez inkább a szexre utaló szó...

Válassz francia nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Sárkány Enikő
3 000 Ft

Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, business, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára. Sikeres, felkészítés közép és emelt szintű érettségire, különböző nyelvvizsgákra egyéni igények figyelembe vételével, kiegészítő anyagok biztosításával. Vállalom továbbá külföldiek számára magyar, mint idegen nyelv oktatását, kezdőtől a felsőfokig céges tanfolyamokat, fordítást és tolmácsolást Ezen kívül állásinterjúra is felkészítek jelentkezőket és segítek elkészíteni az önéletrajzot az említett nyelveken.    

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Fördős Nóra
3 500 Ft

9 éve Monacóban élő, diplomás francia tanár vagyok, 15 éves beszéd központú oktatási és online oktatási tapasztalattal várom a francia nyelv szerelmeseinek jelentkezését! 

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2
Andrea Hulyák
3 400 Ft

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
HORVÁTH MÁRIA MARGIT
2 000 Ft

Francia nyelv oktatása, nagy tapasztalattal, hatékony módszerrel. Vizsgafelkészítés, általános és szakmai is, vendéglátás, gasztronómia, idegenforgalom tárgyban.  Orosz nyelv oktatása alap-, és középfokon. Minden korosztálynak. Gyermekek

Beszéd központú

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Fördős Nóra
3 500 Ft

9 éve Monacóban élő, diplomás francia tanár vagyok, 15 éves beszéd központú oktatási és online oktatási tapasztalattal várom a francia nyelv szerelmeseinek jelentkezését! 

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2
Teuchter Ernőné
2 500 Ft

Francia nyelvtanitás Biatorbágyon és skype-on.gyermekeknek játékos korrepetálás,Diákoknak,és felnötteknek célzott nyelvvizsgára felkészités egyedi,módszerrel,eredeti anyanyelvi anyagokkal,nyelvtani tesztekkel és hanganyagokkal.Egyénhez igazodó ütemben.Interwiew-ra felkészités,60 kérdés 60 válasz,egyedileg kidolgozott "HR"-es anyagokkal..Sok éves anyamyelvi országokban szerzett tapasztalattal/Franciaország,Belgium,Észak-Afrika/ várom kedves tanitványaimat.

Francia tanulás blog

Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

Magázás franciául

2019-04-05

A francia nyelvben az udvariasságot és a magázást úgy lehet kifejezni, ha nem azt mondjuk valakinek, hogy tu (azaz te), hanem azt, hogy vous ( azaz Ön).

Húsvét Franciaországban

2019-03-15

Igen nagy ünnep a franciáknál a Húsvét. Sok hagyomány hasonlít a hazánkra is jellemző szokásokra, de azért vannak eltérőek is.