Francia nyelvtörténet

2018-11-19

A francia a galloromán nyelvcsoporthoz tartozó nyelv. Nyelvtanának és szókincsének legnagyobb része a római kori Galliában használatos hétköznapi latin nyelvből származik. 

Francia nyelvtörténetA 842-ben megpecsételő, ófrancia és ófelnémet frank nyelvjárásban íródott Strasbourgi esküt (Les Serments de Strasbourg) tekintjük a legrégebbi francia nyelvemléknek.

A középkorban a francia nyelv számos nyelvjárásból tevődött össze, amelyek jelentősen eltértek az egyes régiókban. Alapvetően az oïl (északi) és az oc (déli) nyelvjárásokat különböztetjük meg.

Ugyanakkor azt is elmodhatjuk, hogy ebben az időszakban – Európa más országaihoz hasonlóan – Franciaország is kétnyelvű ország volt: a lakosság nagy tömegei a köznyelvet beszélték, ezen íródott a középkori francia irodalom több remekműve is, a másik pedig a latin, amely az egyház, a papság, a tudósok, az oktatás nyelve volt, és ez a közös nyelv tette lehetővé a kommunikációt a többé-kevésbé egyedi tájszólásban beszélő népek között. 

A francia nyelv folyamatos fejlődése ellenére a két nyelv egyidejű használata eltartott egészen a XVII. századig, sőt, később az egyetemi és az egyházi világban jóval tovább fennmaradt.

A francia nyelv első helyesírási szabályait az 1635-ben Richelieu bíboros által létrehozott Francia Akadémiának köszönhetjük. Mivel a latin ábécé nem volt elegendő ahhoz, hogy a nyelv valamennyi hangját átírják, új betűk születtek, mint a "v" vagy a "j". 1740-ben eltűntek a felesleges mássalhangzók. Majd néhány szóvégződésben - mint az ősi "françois" szóban - az "ois" -t felváltotta az "ais". Így lett a françois*-ból français.

Válassz francia nyelvtanárt magadnak!

A szolgáltatás bizonytalan ideig szünetel!

Francia tanulás blog

Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

Magázás franciául

2019-04-05

A francia nyelvben az udvariasságot és a magázást úgy lehet kifejezni, ha nem azt mondjuk valakinek, hogy tu (azaz te), hanem azt, hogy vous ( azaz Ön).

Húsvét Franciaországban

2019-03-15

Igen nagy ünnep a franciáknál a Húsvét. Sok hagyomány hasonlít a hazánkra is jellemző szokásokra, de azért vannak eltérőek is.