Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

three-3075752_960_720.jpgOmbré – Gondoltátok, hogy a hajfestésnél megismert szó valójában francia eredetű? Tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy szín szép fokozatosan átmegy egy másikba. 

 

Minaudière  – Ékszertáska! Ahogy a neve is sugallja, olyan, mintha egy kis ékszert szorongatna a kezében a viselője. Általában gazdagon díszített, és nagyon elegáns.

 

Trompe l'Oeil – Ez a kifejezés nem csak a divatban létezik, és mindössze annyit tesz, mint megtéveszteni a szemet. Ha le szeretnénk írni a kiejtését, így nézne ki: tromplöj. Mégis gyakran használják a divatban is, hiszen itt is nagyon fontos az illúzió – másnak láttatni anyagokat, mintákat.

 

Avant-garde – Előremutató, valami friss, amit még nem láttunk (ha még van olyan!), de szerencsére magyarul is tökéletes az avantgárd formájában.

 

Culottes  – Ezek azok a csinos, leginkább midiszoknyára emlékeztető nadrágok, amelyek annyi nőnek állnak rémesen.

 

Haute Couture – Exkluzív, egyedi gyártású ruhadarabok és kiegészítők, amiket leginkább csak a magazinokban és online divatbemutatókon szemlélünk.

 

En vogue – Csak úgy, mint az 'à la mode', ez a kifejezés is azt jelenti, hogy divatos – hiába, franciákról beszélünk!

 

Chignon – Egy csinos kis konty a tarkónál, az egyik legnőiesebb testrészen. A kifejezés maga a 'chignon de cou'-ból ered, ami magát a tarkót jelenti.

 

Bouclé  – Az ikonikus Chanel-blézereket mindenki ismeri, de azt talán nem tudjátok, hogy az anyaguk buklé, mi más! Ez egy puha, sűrű szövésű, vastag anyag, főleg nadrágokat, kabátokat, szoknyákat varrnak belőle.

 

Eau de Toilette – Az Eau de Parfum-nél kevesebb illatanyagot tartalmaz, 5-20 %-ot (jellemzően 10 százalékot), emiatt könnyedebb parfümfajta, és nem mellesleg olcsóbb is.

 

Válassz francia nyelvtanárt magadnak!

A szolgáltatás bizonytalan ideig szünetel!

Francia tanulás blog

Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

Magázás franciául

2019-04-05

A francia nyelvben az udvariasságot és a magázást úgy lehet kifejezni, ha nem azt mondjuk valakinek, hogy tu (azaz te), hanem azt, hogy vous ( azaz Ön).

Húsvét Franciaországban

2019-03-15

Igen nagy ünnep a franciáknál a Húsvét. Sok hagyomány hasonlít a hazánkra is jellemző szokásokra, de azért vannak eltérőek is.