A faire ige

2018-09-06

A "faire" ige az egyik leggyakrabban használt francia ige. Legalább harminc féle értelmezése ismert, a segítségével kifejezhető cselekményeket, mozzanatokat, műveleteket még megszámlálni is nehéz. Ezekből nyújtunk ízelítőt az alábbi írásban.

"faire" ige alapvető jelentései: csinál ; készít

 • A faire igeJ'ai fais mes études aux États-Unis. – Az Egyesült Államokban folytatom tanulmányaimat.
 • Vous faites de la musique. – (Ti) zenéltek.
 • Je te fais un café. – Készítek neked egy kávét.
 • Elles font la queue depuis combien de temps ? – Mióta állnak sorban?
 • Nous faisons un gâteau. – Tortát készítünk.
 • Non, il fait trop chaud. – Nem, túl nagy a hőség.

Nézzünk néhány példamondatot!

 • En pré-maternelle, les enfants apprennent à faire des dessins (à dessiner). – Az óvodások rajzolni tanulnak.
 • Michel adore faire la cuisine (cuisiner). – Michel szeret főzni.
 • Ces révélations sont exceptionnelles, mais il ne faut pas quand même pas faire un drame (dramatiser) de la situation. – Ezek a leleplezések jelentőségteljesek, ugyanakkor nem kell dramatizálni a helyzetet.
 • À l'automne, on recrute des travailleurs saisonniers pour faire la cueillette (pour cueillir) des pommes. – Ősszel, idénymunkásokat toboroznak almaszedésre.
 • Depuis le début du mois, un surveillant est assigné pour faire le guet (pour guetter) dans le couloir des casiers afin de prévenir les vols. – A hónap elejétől, a gondnokot bízták meg, hogy felügyelje a folyosó szekrényeit, hogy megakadályozza a lopást.
 • Notre municipalité a l'intention de faire l'acquisition (d'acquérir) d'un nouveau pompe à incendie. – Településünknek szándékában áll új tűzoltóautót beszerezni.
 • Notre troupe fait ses débuts (débuter) ce soir ! – Csapatunk ma este fog először nyilvánosság elé állni.
 • En fin de session, on organise une exposition pour faire honneur (pour honorer) aux meilleures étudiants de l'année. – A vizsgaidőszak végén, kiállítást szerveznek az év legjobb tanulói tiszteletére.
 • Les troupes de Napoléon ont tenté de faire le siège (d'assiéger) de Moscou. – Napóleon csapatai Moszkvát ostromolták.

Válassz francia nyelvtanárt magadnak!

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2
Andrea Hulyák
3 400 Ft

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Fördős Nóra
3 500 Ft

9 éve Monacóban élő, diplomás francia tanár vagyok, 15 éves beszéd központú oktatási és online oktatási tapasztalattal várom a francia nyelv szerelmeseinek jelentkezését! 

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
HORVÁTH MÁRIA MARGIT
2 000 Ft

Francia nyelv oktatása, nagy tapasztalattal, hatékony módszerrel. Vizsgafelkészítés, általános és szakmai is, vendéglátás, gasztronómia, idegenforgalom tárgyban.  Orosz nyelv oktatása alap-, és középfokon. Minden korosztálynak. Gyermekek

Francia nyelvóra

francia általános
A1, A2, B1, B2
Teuchter Ernőné
2 500 Ft

Francia nyelvtanitás Biatorbágyon és skype-on.gyermekeknek játékos korrepetálás,Diákoknak,és felnötteknek célzott nyelvvizsgára felkészités egyedi,módszerrel,eredeti anyanyelvi anyagokkal,nyelvtani tesztekkel és hanganyagokkal.Egyénhez igazodó ütemben.Interwiew-ra felkészités,60 kérdés 60 válasz,egyedileg kidolgozott "HR"-es anyagokkal..Sok éves anyamyelvi országokban szerzett tapasztalattal/Franciaország,Belgium,Észak-Afrika/ várom kedves tanitványaimat.

Magánóra

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Sárkány Enikő
3 000 Ft

Angol, francia, orosz nyelvből tanítás általános és szakmai – gazdasági, kereskedelmi, business, idegenforgalmi – nyelvből kezdőtől a felsőfokig, nagy tapasztalattal rendelkező külkereskedőtől minden korosztály számára. Sikeres, felkészítés közép és emelt szintű érettségire, különböző nyelvvizsgákra egyéni igények figyelembe vételével, kiegészítő anyagok biztosításával. Vállalom továbbá külföldiek számára magyar, mint idegen nyelv oktatását, kezdőtől a felsőfokig céges tanfolyamokat, fordítást és tolmácsolást Ezen kívül állásinterjúra is felkészítek jelentkezőket és segítek elkészíteni az önéletrajzot az említett nyelveken.    

Beszéd központú

francia általános
A1, A2, B1, B2, C1
Fördős Nóra
3 500 Ft

9 éve Monacóban élő, diplomás francia tanár vagyok, 15 éves beszéd központú oktatási és online oktatási tapasztalattal várom a francia nyelv szerelmeseinek jelentkezését! 

Francia tanulás blog

Francia kifejezések divatimádóknak

2019-05-16

Hoztunk 10 kifejezést, amit - bár biztosan sokan ismertek - de korántsem biztos, hogy mindenki tudja róluk, hogy eredetük francia.

Magázás franciául

2019-04-05

A francia nyelvben az udvariasságot és a magázást úgy lehet kifejezni, ha nem azt mondjuk valakinek, hogy tu (azaz te), hanem azt, hogy vous ( azaz Ön).

Húsvét Franciaországban

2019-03-15

Igen nagy ünnep a franciáknál a Húsvét. Sok hagyomány hasonlít a hazánkra is jellemző szokásokra, de azért vannak eltérőek is.